Prezentare

Inginerii medicali sunt solicitati in industria pentru sanatate, care este cel mai mare sector mondial, cu o cifra de afaceri de aproape 100 miliarde de dolari annual, si cu un ritm de crestere de 7% pe an: este una dintre putinele arii care se asteapta sa creasca continuu pentru mult timp.

Gama larga de activitati acoperite de cercetarea si productia din Ingineria Medicala determina focalizari distincte pentru obtinerea calificarii profesionale  – variabilitatea continutului cursurilor este mai mare decat in cazul domeniilor ingineresti traditionale. Din aceasta imprejurare, este necesara o atenta selectie a continutului cursurilor specifice programei analitice inainte de a decide asupra unui anumit program de studiu. De exemplu, in timp ce cele mai multe cursuri de Inginerie Medicala sunt de profil electric, altele pot fi axate pe materiale, fizica sau biologie.

In consecinta, programa de instruire depinde in mod evident de domeniul specific de Inginerie Medicala ales.

Inginerul clinician este profesionistul care ia parta la ingrijirea pacientilor aplicand ingineria si abilitatile manageriale in tehnologia medicala (definitia a fost data de Clinical Engineering Division of the International Federation of Medical and Biological Engineering).

Absolventii sunt capabili sa lucreze in spitale sau in cadrul altor sevicii medicale avand resposabilitatea calitatii si mentenantei aparaturii medicale. Ei pot fi implicati in planurile de operatie din spitalele moderne. In calitatea lor de realizatori de aparatura medicala sunt specializati in munca orientata pe client, in functii de directori de produs sau de proiect, in forta de vanzare sau in marketing sau service.

Ca si pentru cele mai multe discipline ingineresti, lucrul in echipa, prezentarea si aptitudinile interpersonale sunt foarte importante, deoarece inginerii biomedical ei sunt adesea persoanele de legatura, puntea care leaga clinicienii, pacientii, vanzarile si marketingul, precum si activitatile de productie. Inginerii medicali sunt totusi unici in mediile lor prin modul integrativ de abordare si rezolvare a problemelor, abilitatea lor de a aplica rezultatele cercetarii de baza in context comercial si clinic, si abilitatea lor de a functiona intr-un mediu interdisciplinar.

Perspectiva de angajare este excelenta si variata. Inginerii medicali pot fi angajati de companii care lucreaza in designul, dezvoltarea si fabricatia dispozitivelor medicale; in spitale, pentru a conlucra cu colegii clinicieni in asigurarea serviciilor non-clinice; in institutiile de cercetare academice sau guvernamentale; in agentiile regulatorii guvernamentale, sau consilieri tehnici in departamentele de marketing. Eforturile inginerilor medicali servesc anual milioanelor de oameni si permit furnizorilor de servicii de sanatate sa asigure tratament si ingrijire mai bune pacientilor prin utilizarea tehnologiei.